Terug naar gedichten

Droom in droom

Ik ben aan het werk in een hele grote ruimte, een zaal of hal of zoiets. Door een groot raam kan ik zien dat buiten prachtige kunstwerken staan. Er is één kunstwerk van een jongen die ik i.r.l. niet ken, maar van wie ik in de droom weet dat het iemand is die zich van niemand iets aantrekt, hij is niet erg slim en doet eigenlijk de hele dag niets. Iedereen ergert zich aan deze jongen, ik ook wel een beetje, maar ik bemerk als ik af en toe naar buiten kijk dat zijn kunstwerk al mooier en groter wordt (het stelde eerst niks voor en het is gemaakt van oude gebruikte spullen), terwijl de andere kunstwerken stukje bij beetje zichzelf lijken af te breken. Ondertussen moet ik hard werken en snel en veel dingen tegelijk doen, zodat ik nauwelijks tijd heb om naar buiten te kijken. Ik bemerk hier ook dat ik droom, maar ik word niet lucide, want ik droom dat ik droom. Ik ben een soort ziekenverzorgster, maar ik moet ook koffie schenken aan de dokters omdat ze anders in slaap zullen vallen en ik kook water voor thee voor de patiënten, maar als ik in mijn haast een pak melk omstoot in de koelkast, zodat de hele koelkast onder de melk komt te zitten, gebruik ik dat water om de koelkast schoon te maken, intussen maar steeds bezorgd over de patiënten die niets te drinken krijgen en de dokters die alweer aan een nieuwe kop koffie toe zijn. Af en toe zie ik vanuit mijn ooghoeken hoe die jongen meewarig naar me zit te kijken de hele tijd en hoe de kunstwerken buiten al meer afbrokkelen, terwijl de zijne al mooier wordt.
Dan word ik wakker in de droom. Ik overdenk al dromend de droom en begrijp hem ook onmiddellijk : heel mijn leven bezorgd geweest over anderen, zorgzaam naar anderen, nooit geleerd zonder schuldgevoel "niets" te doen en altijd tekort voelen schieten, daar wordt het kunstwerk dat ik zelf ben niet mooier op. Die jongen laat me zien hoe het moet: gewoon jezelf zijn en van jezelf houden zoals je bent, daar word je mooi van.
Ik ga naar mijn nieuwe baan (droombaan), werken in een winkel die over een poosje wordt geopend. Met mijn nieuwe collega's kijken we gezamenlijk wat we zoal willen verkopen en hoe we de winkel willen gaan inrichten. We hebben al veel speelgoed besteld, muziekinstrumentjes en kleurtjes en verf en klei e.d.
Ook verzamelen we al veel tweedehands kleding.
Ik noem op dat ik graag zou zien dat we wierook en etherische oliën gaan verkopen. Iedereen wordt enthousiast. We moeten ook branders gaan verkopen dan. Een collega komt met een voorbeeldboek aan om uit te kiezen. Een ander noemt nog iets van sieraden of edelstenen. Ik twijfel daarover omdat ik het zo diefstalgevoelig vind. Dan vraag ik wanneer we nu eindelijk eens open gaan. Een vrouwelijke collega, eigenares van de winkel, noemt een datum in maart. Ik vind het jammer dat het nog zo lang duurt, maar dan wijst ze me op de rommel om ons heen, we hebben nog wel zoveel tijd nodig om het helemaal goed en mooi in te richten.

Bernadette

30-01-2001

Bernadette


Spiritual

Geregistreerd op:
20 februari 2002

Initiatief van:

  Bernadette
  Claasje
  helendevink
  Inge *
  Pauline
  Sander

Zelf gedichten insturen kan op: